Вече е възможно пенсионирането на по-ранна възраст. При наличието на необходимия трудов стаж ще можем да се пенсионираме до една година по-рано. 

Това обаче ще се случва за сметка на по-ниска пенсия. За всеки недостигащ месец тя ще бъде намалявана с 0,4%, а орязването на доходите ще е пожизнено. 

От новата възможност ще се възползват около 11 000 души, сочат прогнози на Националния осигурителен институт. 

До края на тази година хората с недостигащ стаж ще могат да излязат в пенсия при навършени 65 години и 10 месеца, а от 2017-а година изискването за възраст започва да се вдига, докато стигне 67 години.

Припомняме, че от 1 януари е в сила одобрената преди няколко месеца пенсионна реформа. През тази година жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 60 години и 10 месеца, със стаж 35 години и 2 месеца, а мъжете - на 63 години и 10 месеца, със стаж от 38 години и 2 месеца.

Въвежда се минимална възраст за полицаи и военни - тя ще бъде 52 години и 10 месеца, а за летците, водолазите и парашутистите ще се изискват 42 години и 10 месеца.

Пенсионната реформа предвижда плавно нарастване на възрастта и стажа при жените и мъжете, а през 2037 година и двата пола ще се пенсионират на 65 години.