От 1 юли пенсионерите със сигурност ще получат пенсиите си с 6,1% увеличение, а в рамките на юли като второ плащане ще получат и финалното увеличение, валидно от началото на следващия месец.
 
Това увери пред БНР Александра Корчева, депутат от „Продължаваме промяната“, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Корчева посочи, че най-справедливото предложение е това на ПП.
 
"Това предложение би трябвало да получи широка подкрепа – то е оптималното предложение. Представлява малко по-цялостна политика по реформиране на пенсиите, двустепенно актуализиране на пенсиите, индивидуална преоценка от първи октомври."
Относно Covid добавката предложението решава проблема с временността на тези плащания, което обърква хората, допълни Александра Корчева.
 
През следващите години пенсиите ще се плащат или с по-високи данъци и осигуровки или със заеми. Това предупреди в предаването "Преди всички" бившият социален министър Деница Сачева, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.
 
На този етап няма перспектива откъде ще дойдат парите за следващите две години, изтъкна Сачева.
 
Предложението на ГЕРБ беше за 15% увеличение и 60 лева добавка до края на годината, която след това да се трансформира в социална помощ, уточни тя. По думите ѝ предложенията на ПГ на ГЕРБ-СДС струват с 2 милиарда по-малко за следващите години.
 
Сачева поясни, че в предлагания от правителството в оставка вариант "добавката от 60 лева ще остане завинаги" и с тези 60 лева ще има по-голяма разлика между отделните пенсии. "Всички увеличения без гласовете на опозицията няма как да се състоят", уточни Сачева и допълни, че ще подкрепят предложения от управляващите ръст на пенсиите.
 
"Веднъж увеличени пенсиите, няма да има политик, който самоубийствено да ги връща обратно", коментира тя.

Адемов: Всички пенсионери ще получат увеличение още през юли

Много е обезпокоителен фактът за нарушаване на принципите на социалното осигуряване, смята бившият социален министър Христина Христова. Правят се две неща, които са в противоречие – преизчисляването на пенсиите от една страна и твърдата сума от 60 лева, която отново ще предизвика разлика, отбеляза Христина Христова.
 

istock
istock

60-те лева ще бъдат давани за пенсии, отпускани и след 1 юли 2022 г., тоест остават постоянно интегрирани, коментира Христова в предаването "Преди всички".
 
"Тези 60 лева наистина нямат нищо общо с осигурителния принос.Винаги съм апелирала да не се флиртува с хората в пенсионна възраст", заяви бившият социален министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg