51% от работодателите в България твърдят, че срещат трудности при запълването на работни места в сравнение със средно 34% в световен мащаб.

Това отчита агенцията за подбор на персонал Менпауър в седмото си световно изследване, свързано с недостига на таланти. За година мениджърите у нас, които не успяват да наемат качествена работна ръка, са се увеличили с 9 на сто.

В световен мащаб само в Япония и Бразилия бизнесът е по-затруднен да намери качествена работна ръка. В Япония 81% от работодателите не успяват да попълнят позициите си, но това може да се обясни с високотехнологичната индустрия там. В Бразилия 71% от бизнеса страда от липсата на специалисти. Най-малко проблеми при наемането на персонал имат в Ирландия (2%), Холандия (7%), Испания (9%) и Южна Африка (10%).

Топ 3 на най-дефицитните кадри у нас за 2012 г. са инженерите, квалифицираните работници и кадрите за високи ръководни позиции, като втората и третата позиция са си разменили местата от 2011 г.

Бизнесът вече не страда от липса на секретарки и офис мениджъри. През м.г. те са били на четвърто място по дефицит, но сега не са и в десетката. Затова пък работодателите все по-трудно намират качествени счетоводители и финансисти, които са се изкачили от девета на четвърта позиция.

Продължават да липсват добрите търговски представители, IT специалистите и шофьорите. Кадрите за туризма или съвсем свършват, или се очаква ръст на този сектор през годината, тъй като бизнесът се е оплакал от липсата на персонал за ресторанти и хотели. Не достигат още мениджър продажби и оператори в производството.

Работодателите обаче сякаш не се притесняват от липсата на добри кадри. Само 17% от българските мениджъри смятат, че ненамирането на необходимите служители ще окаже сериозно влияние върху бизнеса им, показва проучването на Менпауър. Липсата на технически умения пречи на 60% от българските работодатели да попълнят свободните позиции,1/3 не намират кадри с нужната професионална квалификация, за 27 на сто проблем е липсата на опит, а за 23% - на т.нар. меки умения.

Спасение

1/3 от българските работодатели залагат на обучение на наличния си персонал, за да запълнят свободните позиции, за които не намират кадри. 26% са склонни да заложат на нови хора без нужните умения, но готови да се обучават. А 11 процента от работодателите са споделили, че смятат да преразгледат офертите си към новопостъпващите служители, ако те не покриват напълно изискванията им.