Доходността на универсалните пенсионни фондове, където се събират парите ни за втора пенсия, се подобрява. Шест от тях отчитат отрицателна доходност, а три вече имат положителна, показват данните на Комисията за финансов надзор за периода от 31 декември 2021 г. до 29 декември 2023 г.

За сравнение предишните данни към края на септември 2023 г. осем от девет фонда отчетоха отрицателна доходност, като процентът надхвърляше значително, посоченият в последните данни на КФН.  

Към края на декември отрицателната доходност варира от -3,49% за УПФ „ДСК-Родина“ до -0,49% за УПФ „Съгласие“. В края на септември тя беше от -5,50% до -1,26%.

Без увеличение остават вторите пенсии

Сега с положителна доходност са три фонда – „Топлина“, „ПОИ“ и „ЦКБ – Сила“. Средната аритметична доходност на деветте фонда е -0,98%, но остава доста над минималната, определена от КФН – минус 4,62%.

При професионалните пенсионни фондове, където задължително се осигуряват работещите първа и и втора категория труд, положителна доходност отчитат четири фонда, а другите пет са с отрицателна, която варира от -3,17% на „ДСК – Родина“ до -0,41% на „ППФ – Бъдеще“.

istock
istock

Доста по-висока доходност отчитат доброволните пенсионни фондове, където желаещите могат да си правят вноски за трета пенсия. При тях обаче има  ипо-голяма свобода за инвестиране на средствата, за разлика от универсалните пенсионни фондове. Най-висока доходност при доброволните отчита ДПФ „Съгласие“ – 4,38% и „ЦКБ – Сила“ – 4,20 на сто. 
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg