Прагът на бедност да бъде вдигнат на 300 лв. за член от семейството. Такова предложение е внесъл социалният министър Ивайло Калфин в Министерския съвет. Сега линията на бедност е 286 лв.

Министърът заяви още, че се подготвя нов Закон за социалните услуги, който ще разделя съциалните плащания от социалните услуги. 

„Той ще дава възможност за много повече съучастие за този, който има възможност за получаване на по-индивидуални социални услуги”, допълни Калфин.

До месец предстои да бъдат изяснени неяснотите в бюджета, каза социалният министър пред БНР. По думите му едва тогава ще стане ясно с какви средства ще разполага ведомството и как ще бъдат разпределени. 

Калфин заяви, че ще настоява за повишение на разходите за социална дейност, като през 2015 г. при общо намаление на бюджета социалните разходи са се увеличили. Той изтъкна като приоритет актуализация на възнагражденията на социалните работници, тъй като от много време те не са били променяни.

Предвижда се създаването на една изцяло нова система за оценка на разпределението на инвалидните пенсии, както и прилагане на различна цялостна политика при хората с увреждания. 

„С останалите решения, които вече бяха взети, по отношение на пенсионната система и по отношение на Закона за семейните помощи за деца, вече и законодателно са затворени доста от кранчетата, които източваха тези системи.”, допълни министърът.