Промени в Кодекса на труда, с които да се регулира обезщетението, което ще получават работниците при затваряне на фирмата, предлага ГЕРБ. Те са внесени в Народното събрание.
 
Промените предвиждат, когато при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка работата на предприятието или на част от него е преустановена със заповед на държавен орган, работодателят да се води в принудителен престой.
 
За времето на принудителен престой работникът има право на компенсация в размер на 80% от брутното си трудово възнаграждение за месеца, предхождащ издаването на заповедта.

Компенсацията се намалява от третия месец на въвеждане на непълното работно време в рамките на една и съща година с по 5 на сто, но не може да бъде по-малка от 65 на сто от брутното трудово възнаграждения на работника за предходния месец на заповедта.

До края на август може да се кандидатства по мярката 80/20

Предприятията също ще има право на компенсация от държавата в размер на 25 на сто от нетните приходи от продажби спрямо същия месец на миналата година.

istock
istock

Такава помощ ще се дава, ако фирмата докаже спад на нетните приходи от продажби с не по-малко от 25 или 30 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Компенсациите на работниците се предвижда да се смятат за осигурителен доход, върху който не се дължат осигурителни вноски, за да се гарантират осигурителните им права, пише в мотивите към проекта.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg