Военните да могат да ползват отпуск за гледане на дете при смърт или тежко заболяване на съпругата. Това предлага служебният министър на отбраната за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.
 

При случаите на смърт или тежко заболяване се предвижда съответната част от отпуските за раждане, при осиновяване и за отглеждане на дете да се ползват от бащата (осиновителя).

Възможно е с негово съгласие отпуските да се ползват от бабата или дядото на детето. Този текст е от Кодекса на труда досега обаче не е важал за военни.
 
А условието е детето да е до 2-годишна възраст при роднинство. И до 5-годишна възраст при осиновяване, уточнява БНР.

Как ще преизчисляват пенсиите на военни и полицаи от догодина

Други промени предвиждат запазване пълното възнаграждението при отпуск за кръводаряване на военнослужещия.

istock
istock


Трети промени задължават военните да останат на служба две години след завършване на квалификационен курс за длъжност, която е с продължителност повече от 3 месеца или на стойност по-голяма от 5 минимални работни заплати. Така министерството ще си гарантира, че обучени военни няма да напускат системата по-рано.
 
Предложенията за промени са отворени за коментари до 18 август на сайта за обществено обсъждане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg