От септември догодина пенсионираните в последните 5 години военни, полицаи, служители в съдебната система и специалните служби ще имат право да поискат преизчисляване на пенсията, ако продължават да имат партиди в частните фондове.

Голяма част от тези хора вече са прехвърлили партидите си от частните пенсионни дружества към НОИ. Така те получават пенсии в пълен размер.

Планираният от държавата прозорец за прехвърляне на пари от частните фондове към НОИ ще важи не само за бъдещите пенсионери от третата категория труд, но и за вече пенсиониралите се от силовите ведомства, съдебната система, специалните служби.

Преизчисляват част от пенсиите

„Прозорец, който се отнася за хората, които вече имат отпуснати пенсии с намален коефициент и които отново до юни месец ще имат право да се откажат от осигуряването си в универсален фонд, само че при тях наред с тази възможност, би следвало да бъде преизчислена редукцията по новия ред. Тоест ако при отпускането на пенсията им тя е била намалена с 20%, сега тя трябва да бъде преизчислена и да бъде намалена само с 9, даже при тях ще бъде и с по-малък процент“, поясни пред БНР Владислав Русев от Управителния съвет на частните пенсионни дружества.

istock
istock

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат пенсиите, отпуснати от НОИ на бившите военни, полицаи, следователи, съдии, прокурори и служители на специални служби, пенсионирали се от 2017-а насам и които не са прехвърляли парите си от частните фондове, да бъдат преизчислени от 1-ви септември с по-ниския коефициент на редукция.

Далавера с пенсии за близо 5 милиона лева

При прехвърляне на парите държавната пенсия ще е в пълен размер, но от фондовете казват, че това ще е неизгодно за тези млади пенсионери, които продължават да трупат стаж и след пенсия и съветват да има информиран избор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg