"Това, което заслужава най-голяма критика в Бюджет 2021, са социалните разходи".

Това каза пред БНР Милен Велчев, бивш финансов министър и уточни, че няма нищо лошо да се помогне на пенсионерите в условия на пандемия, но въпросът е как да бъдат увеличени тези разходи за пенсии.

"Пенсиите се увеличават - в много по-голяма степен ниските, а по-високите пенсии остават почти непроменени, което създава голям стимул в бъдеще хората да продължават да укриват реалните си доходи и да не внасят осигуровки върху реалните си доходи, знаейки, че държавата ще приравни техните ниски пенсии към по-високите пенсии", обясни Велчев.

Предлагат нови срокове за прехвърляне на втората пенсия

Той беше категоричен, че не е нормално да се вземат еднакви пенсии, след като са имали различен принос към осигурителната система.

Милен Велчев коментира, че има тенденция разходите за сигурност и за съдебната система да бележат през последните години голям ръст, който не е в синхрон с брутния вътрешен продукт (БВП):

"Държавата харчи все повече за правоохранителната система, а не виждам положителни резултати от тези нараснали разходи".

istock
istock


Фирми източват пари за безработица

По думите на бившия министър на финансите за първи път от много години Бюджетът ще изхарчи повече от 40% от БВП, а това притъпява стимулите за работа, икономическа активност и създаване на по-добри условия за правене на бизнес и на разкриване на работни места:

"Давам си сметка, че в условия на пандемия държавата трябва да защити доходите на хората за сметка на данъкоплатците, но това трябва да стане по един интелигентен начин, който да дава възможност веднага след края на пандемията разходите да се върнат на едно нормално равнище".

Според него е необходим селективен подход за подпомагане на различните отрасли, но не трябва да се селектират фирмите, на които държавата дава обществени поръчки, за да ги спаси от трудностите в условията на тежка пандемия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg