Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври.

Промяната е част от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, която беше приета на първо четене в парламента.

Минималното дневно обезщетение за безработица скача на 12 лева

Увеличението ще стигне до 30 - 33 хил. души средно на месец за периода от 1 октомври до края на декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 млн. лв.

Предвижда се и срокът за получаване на парично обезщетение за безработица да се повиши от четири на седем месеца, което ще струва допълнително още около 2 млн. лв. на държавата. 

istock
istock


"Закъсняхте уважаеми колеги, масовия бум на безработица беше през март. Хората трябваше да получат масово това минимално обезщетение за безработица през септември, а вие удобно го приемате от октомври. Размерът също е неадекватен", коментира Надя Клисурска от БСП.

От левицата предлагат минималното обезщетение да се увеличи до 17 лева дневно. Предложението ще бъде внесено между двете четения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg