Повече работници без сключен писмен трудов договор са хванали инспекторите по труда. Увеличението на случаите се наблюдава за пръв път от няколко години.

За първата половина на годината без трудов договор са засечени 1430 работници, съобщиха от ГИТ.

За сравнение за същия период на предходните 2 г. - 2016 и 2015 г., броят на този тип нарушения беше с около 300 случая по-малко. Санкцията за работодател в тези случаи е минимум 1500 лв. до 15 хил.

В два сектора има глад за над 17 хил. работници 

 

Заплатите на социалните работници се увеличават с 5% 

 

КНСБ: Работниците да имат право да искат несъстоятелност на фирми

 

Трудовите злополуки намаляват, но тези с фатален край се увеличават, отбелязват от инспекцията.

"Въпреки трайно установената тенденция за намаляване на общия брой трудови злополуки на работното място експертите на инспекцията по труда са обезпокоени от факта, че в голямата си част тежките трудови инциденти са били напълно предотвратими, ако се изпълняват своевременно нормативните изисквания за безопасност и здраве при работа", коментират от ГИТ. 

Към края на юни на работното място са станали 1089 злополуки при 1107 година по-рано. Общият брой на злополуките, свързани с изпълнение на служебните задължения, пък е 1435. Смъртните злополуки се увеличават - от 27 за м.г. на 31 през тази година.

"Ръстът обаче е основно заради сухопътния транспорт (3 злополуки повече), където инцидентите са свързани с пътнотранспортни произшествия. С една повече са регистрираните за полугодието смъртни трудови злополуки на работното място в строителството спрямо 2016 г.