Народните представители приеха промени в Кодекса на труда, които предоставят допълнителна защита на работниците в случаите на неизплатени заплати, предаде „Фокус“. 

Законопроектът е внесен от всички парламентарни групи. „За“ промените на първо четене гласуваха 138 народни представители, „против“ - 0 , „въздържали се“ - 1, с което те бяха приети. 

С приетите изменения се засилват правомощията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, като се предоставят правомощия да се извършват проверки по повод изплащането на трудови възнаграждения и обезщетения след прекратяване на трудови правоотношения. 

Съгласно промените работодателите, които дължат възнаграждение и обезщетение на работниците си, няма да могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. 

Производителност срещу заплати или кой кого догонва 

 

Каролев: Защо в Румъния вдигат заплати, а в България не 

 

Хасковски регион е на опашката по заплати

  

По време на дебатите по законопроекта депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че пакетът от промените в Кодекса на труда заслужават адмирации и трябва да бъдат подкрепени. Според нея това е първата крачка към решаването на този важен проблем. По думите й решенията по казуса трябва да са консенсусни.

Народният представител от БСП Георги Гьоков заяви, че парламентарната му група ще подкрепи тези предложения, защото са добри и са настоявали за тях. Според него промените в Кодекса на труда обаче не решават проблема с неизплатени заплати докрай. По думите му промените не прекратяват практиката при натрупани задължения към работниците фирмите да се прехвърлят.