Сервитьорите, барманите, продавачите и други работници от сферата на услугите са най-желани за стажанти и млади кадри. Това е установило проучване на Агенцията по заетостта сред повече от 3700 бизнесмени. 30% от тях са заявили, че се нуждаят именно от такива кадри. 

Проучването се прави, за да се видят краткосрочните нужди от млади служители до 29 г. За тяхното обучение са отпуснати 35 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси". По нея трябва се включат около 7500 младежи през тази и следващата година. 

Облекчението за работодателите, които ще обучават младите си служители по схемата, е, че ще им бъдат поети част от разходите за заплатите за първите 6 месеца, както и част от разходите за определения наставник в службата. 

"Не мисля, че това са позиции, които изискват кои знае какви компетенции и имат нужда от обучение, но резултатите са такива, каквито са", коментира шефът на АЗ Асен Ангелов. 

След продавачите и барманите се оказва, че се търсят хора за производството на храни (за 11% от работодателите). 10 процента от фирмите търсят счетоводители. Половината от анкетираните работодатели предпочитат да наемат младежи със завършено средно или средно специално образование. 

От бакалаври се нуждаят 15 на сто от компаниите, а от магистри - 10 процента. 

"Все още не можем да достигнем до работодателите, които търсят по-високо квалифицирани кадри и току-що завършили млади хора", коментира Ангелов. 

Устойчиво намаляване на безработицата показаха и данните за юни на Агенцията по заетостта. Безработните намаляват спрямо предходния месец, но и за първи път от миналия август годишното сравнение - към юни 2013 г., е в полза на т.г. 

Спрямо юни м.г. хората без препитание са намалели, макар и със символичните 335 души. Към края на юни нивото на официалната безработица е 10.7%, или с половин процент (16 247 души) по-малко спрямо май. 

От началото на годината армията на хората без препитание у нас се е стопила с 50 хил. души и към края на миналия месец са регистрирани в бюрата по труда 351 252 българи. В същото време в момента по програми за субсидирана заетост работят над 40 хил. души по-малко в сравнение с м.г., което означава повече места в реалния сектор. 

Броят на новите безработни, записани в бюрата по труда, остава почти на същото ниво като през май - около 28 400 души. Услугите са секторът, който е освободил най-много хора през месеца - над 10 800 души. 

Въпреки че има свободни позиции за около 1500 бармани и сервитьори, през юни са били уволнени над 830 заети с тези дейности. 

От "неуточнен сектор" са близо 9600 души - това са хора, които нямат претенции и образование към каква работа искат да бъдат насочени от бюрата по труда. 2200 души от сферата на услугите, работили по мерките за субсидирана заетост, са се върнали в бюрата.