С 14,4 на сто нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година, показват данни на Националния статистически институт.

Общият разход включва сумата за заплати, за социални и здравни осигуровки, обезщетенията при пенсиониране/освобождаване, социални разходи и надбавки, както и данъка върху социалните разходи.

В индустрията увеличението на разходите за заплати е с 15 на сто, в услугите - с 16,8 на сто, и в строителството - с 11,5 на сто.
 

Най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори "Административни и спомагателни дейности" - с 22,5 на сто, "Култура, спорт и развлечения", "Други дейности" - с по 19,4 на сто, и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 18,2 на сто.

България с относително най-ниски разходи за труд в ЕС

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 14,6 на сто, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 13,5 на сто.

istock
istock

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 22,8 на сто за "Административни и спомагателни дейности" до 1,8 на сто за "Хуманно здравеопазване и социална работа".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg