Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лева дневно, а не 15 лева, както предлагаше правителството с проекта на бюджет на общественото осигуряване за тази година.

Ще се увеличи и максималният размер на обезщетението и ще бъде 84 лева също от 1 април. Това обяви социалният министър Георги Гьоков след заседанието на Националния тристранен съвет. Остава намерението максималният осигурителен доход да се увеличи от 3000 на 3400 лева.  

Вдигат обезщетението за безработица

От осигуровки в НОИ през 2022 година ще влязат 9 милиарда и 800 милиона лева, а недостигът на средства, необходими за пенсии и за обезщетение, ще нарасне до 41%. Общите разходи са изчислени на 16 милиарда 853 милиона лева. На няколко пъти Гьоков подчерта, че пенсиите ще се увеличат с 6,1 на сто от 1 юли, само ако няма друго решение:

istock
istock

"Само при това условие казвам, че средната пенсия се очаква да нарасне с 22% и нагоре и да стигне до 574 лева, при 470 лева през 2021 година"

Работят се няколко варианта за пенсиите, компенсиращи инфлацията

Синдикатите обаче искат механизъм, който след 1 юли да интегрира в себе си Covid добавката от 60 лева. 300 милиона лева се залагат за продължаване на мярката 60/40, увеличават се и месечните детски добавки от 1 април.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg