Неквалифицираната работна ръка е най-търсена в България, а най-много нови работни места през април 2012 г. са разкрити в хотелиерството и ресторантьорството - 405.

1370 са откритите работни места за готвачи и помощници при производство на храни. Това сочат данните на Агенцията по заетостта (АЗ).

Голям е интересът към работниците в селското, горското и рибно стопанство - 1 260 места. Почти толкова са и търсените кадри в текстилната промишленост - шивачи, машинни оператори в шивашкото и текстилното производство и др.

За продавач-консултанти, сервитьори и бармани са били обявени по около 1000 работни места.

През април 2012 г. на първичния пазар у нас са обявени 14 633 свободни работни места. В сравнение с април миналата година броят на работните места е нарастнал.

Частният сектор и респективно хотелиерството и ресторантьорството са разкрили повече от 10 000 работни места в преработващата промишленост, строителството, ремонта на автомобили.

Експертите от Министерството на труда и социалната политика посочват, че се запазва тенденцията на приоритетно търсене на неквалифициран труд. 78% от бъдещите заети се наемат именно на места, където не се изисква специално образование.

Запазва се и търсенето на нискоквалифицирана работна ръка.

Сред висшистите най-търсените специалисти са от сферата на образованието - 4 776 места, на административните и спомагателни дейности - 4 771, държавното управление - 1 201 места и здравеопазване и социална работа - 1 013 места.

В 16 области на страната се отчита спад на равнището на безработица. По-голямо е намалението в областите: Бургас и Добрич (с по 0,7 процентни пункта), Търговище (с 0,6 процентни пункта), Варна, Велико Търново, Сливен и Силистра (с по 0,5 процентни пункта).

В останалите 9 области (Кърджали, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, София-град, Стара Загора и Ямбол) равнището на безработица намалява минимално - с 0,1 или 0,2 процентни пункта.

През месеца в 4 области равнището на безработица остава непроменено. Това са Габрово, Ловеч, Перник и Хасково.

Според европейската статистика нормата за свободни работни места се е увеличила в шест страни и е намаляла в 11 страни на ЕС.