Пенсиите ще бъдат ежегодно актуализирани, а средната може да достигне 600 лв. в края на евентуален следващ четиригодишен мандат.

Това каза областният координатор и водач на листата на ГЕРБ-СДС за област Добрич Деница Сачева пред жители на село Царевец, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Как българи със стаж в чужбина да получат пенсия, обясняват от НОИ

По думите на Сачева, останалите партии правят нереалистични обещания за преизчисление на база доходите от 2018 г.

"Сметките показват, че тогава 1 млн. пенсионери в страната няма да имат увеличение. Освен това, преизчисляването би струвало около 4 млрд. лв. само за първата година и още няколко - за следващите. В момента държавата не разполага с такъв ресурс", подчерта бившият социален министър. Сачева обясни, че въпреки критиките към добавката от 50 лв. към пенсиите, служебното правителство я удължава.

iStock
iStock

"Тези пари влязоха моментално в потреблението и с тях помогнахме на най-бедните в пандемията да си купят например лекарства. Критикуваха ни и за социално-икономическите мерки, а сега удължават и тях, защото те са единствените разумни", допълни тя.

Приеха формулите за изчисляване на втората пенсия

На срещата в местното читалище "Просвета", на която са присъствали още кандидатите за народни представители Красимир Николов и Живко Желязков, са обсъдени и предлаганите от ГЕРБ промени в системата на социалното подпомагане, и ролята на читалищата в малките населени места. Деница Сачева посочи, че в предизборната програма на партията е заложено изграждане на 760 клуба за обучение по дигитални умения в читалищата и библиотеките, включително в малките населени места.

"В тях предвиждаме 1,6 млн. души да преминат курсове да ползват и създават електронни услуги и ресурси", каза още тя, цитирана в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg