Има възможности за увеличение на минималната работна заплата догодина, заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Дали това ще се случи и какво ще е увеличението обаче трябва да се реши след преговори със социалните партньори, допълни той.

Дали ще се запази добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина е решение, което трябва да вземе следващото Народно събрание, добави Донев. При всички случаи обаче размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година, посочи социалният министър по БНТ.

По думите му зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората. Той изтъкна, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

"Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки", каза Гълъб Донев.

Средната пенсия у нас със 100 лева нагоре

Той напомни, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

istock
istock

Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка.

Цената на пробовземането от 10 лева на тест обаче може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на предприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас, която остава на ниско ниво.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg