Приеха замяната на трудовата книжка с "единен електронен трудов запис".  

С 15 гласа „за“, два „против“ и без въздържали се Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие на първо четене промени в Кодекса на труда. Измененията са внесени от Божидар Божанов и група народни представители от „Демократична България“.

В мотивите към законопроекта се посочва още, че ще има електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички данни от трудовата книжка, като служителите имат право на пълен достъп до трудовото си досие.

Нови предложения за трудовата книжка

Трудовата книжка отдавна трябваше да е отпаднала, смята Божанов. Той каза, че електронното водене на данните има практически ползи за работодателя и работниците.

От Министерството на труда и социалната политика имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов каза, че темата за промени относно трудовата книжка трябва да се обсъди във формата на съвета за тристранно сътрудничество.

БСК
БСК

От КНСБ също имат притеснения относно някои текстове в законопроекта, но посочиха, че е необходимо електронната трудова книжка да стане факт. 

От ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ изразиха принципна подкрепа, но депутатите от двете формации казаха, че е необходимо между първо и второ четене да се прецизират текстовете.

Иван Матев от „Продължаваме Промяната“ коментира, че спестовни книжки вече няма, затова и не разбира защо е необходима хартиената трудова книжка.

Даниела Дашкова от „Български възход“ каза, че в училищата има електронни дневници, затова и тя не вижда проблем трудовата книжка също да е в електронен вариант.

Георги Георгиев каза, че „Възраждане“ не подкрепя законопроекта. Той каза, че не вижда затруднения в използването на трудовата книжка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg