Осъществяването на държавната политика за повишаване на качеството на образованието ще се улесни чрез рамково споразумение за обмен на информация между МОН и НОИ, като ще обслужва системата на средното образование, така и тази на висшето образование.

„Не се съмнявам, че това споразумение ще изиграе роля за това държавните органи, бизнесът и цялото общество да има информация за реализацията на завършилите студенти. И в момента се прави този обмен на информация“,  каза в интервю за БНР заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Бранков обясни, че информацията, в която разполага БСК и държавата за реализация на учениците и студентите, е частична и не обхваща всички основни характеристики на работната сила. 

Той сподели, че най-вероятно българската държава не знае кой е номерът на висшата диплома, кой университет сте завършили и каква специалност. За най-новите випуски само тази информация е достъпна на МОН. 

„Имаме над 65% заетост в икономически дейности, отрасли, които изискват ниска квалификация. Има голям проблем и от страна на търсенето на труд. С малки изключения в правилата на ИТ специалисти, специалисти в много тесни технически области, практически търсенето е за нискоквалифициран труд, който е и ниско платен.“ казва заместник-председателят.

Бранков сподели, че преди 5-6 години можеше да се осъществи обменът на тази информация. Той добави, че не става дума за харчене на стотици милиони по обществени поръчки или европейски средства, а става дума за конкретни стъпки  за намаляване на обема, което се изисква от работодателите, за структуриране на тази информация в достъпен вид.

Качеството на образование във висшите училища не е достатъчно добро и затова са необходими промени при акредитацията на ВУЗ-овете. По отношение на пенсионния модел, Бранков коментира: 

„Вероятно в следващите дни ще излезем с предложение към Ивайло Калфин и социалните партньори с много по-подробни предложения, зад които заставаме“.