Депутатите на ГЕРБ са решили да удължат с още една година точковата система за пенсиониране. Това призна членът от социалната комисия Станка Шайлекова (ГЕРБ).

"Така или иначе през идващата 2011 г. точковата система ще се запази, тъй като вдигането на осигурителния стаж с по 4 месеца започва от 2012 г. Така че мислили сме все пак да има някакъв гратисен период, след което определящ ще бъде осигурителният стаж", обясни Шайлекова.

Ако удържат на думата си, управляващите ще дадат шанс на няколко хиляди българи, които имат по-висока възраст от пенсионната, но по-малко стаж, да се пенсионират догодина. Условието е да имат сбор от двата показателя 94 т. за жените и 100 т. за мъжете.

При сегашното предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2011 г. жените ще могат да се пенсионират на 60 г. и 34 г. стаж, а мъжете на 63 г. и 37 г. стаж. Разликата е, че точките дават възможност на една жена да се пенсионира на 61 г. и с 33 г. труд, докато по новата разпоредба ще трябва задължително да работи още година. А ако няма работа, да чака да навърши 65 г., когато може да се пенсионира независимо от стажа и с 1.1% по-ниска пенсия за всяка недостигаща година.

Срещу гратисния период е твърдо против социалният министър Тотю Младенов.

"Не разбрахте ли, че повече няма да има новини от пенсионната реформа", отсече той. На практика обаче с въвеждането на твърди изисквания за стаж и възраст пенсионната реформа за някои хора ще започне по-малко от месец, след като са гласувани промените в КСО. По информация на "СЕГА" точно този аргумент, че за някои реформата започва година по-рано, а за всички останали - от 2012 г., е бил аргументът на депутатите от ГЕРБ да се удължи срокът на точковата система. Те са убедени, че няма да се натовари толкова много НОИ, понеже касае малко хора.

Социалният министър Тотю Младенов пък смята, че няма драма, защото те можели да си купят недостигащия стаж. Но така отпада вариантът за разсрочено плащане.

"Кой може да извади 5000 лв. накуп да си купи 5 г. стаж", запита депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Месец стаж сега е 16% от 420 лв. - минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се, а догодина ще бъде 17.8% заради увеличението на осигурителната вноска. Точно Адемов повдигна въпроса за хората, които не могат да се възползват от точковата система и се зарече да предложи удължаването й с година.

Двоен стандарт

От социалното министерство вече са подготвили обещаните промени на военния министър Аню Ангелов. С тях няма да се пипа размерът на пенсиите на определена категория военни. За летци, подводничари, водолази и участници в мисия в чужбина ще отпадне предварителният вариант за нова формула за изчисляване на пенсията им, която щеше да доведе до намаляването й с над 40%. Рестриктивната формула обаче остава при миньорите. Така при 12 г. стаж под земята например за определяне на правото на пенсия на миньорите ще се броят за 36 г., но при определяне на размера й само за 20 г., т.е. тя ще е по-ниска със 17.6%.