Вече 20 г. съм в обществената сфера и за мен всичко се прави прозрачно и открито. Подслушването е работа на други органи и не желая да коментирам, каза министърът на социалната политика Тотю Младенов по бТВ в отговор на въпрос дали обича ли да бъде подслушван.

Относно казуса с отпуските, той заяви, че с отпуските вече всичко е наред и те няма да се губят, а ще се правят графици.

Работното време, отпуските и почивките са част от индустриалните отношения. Това, което искаме да направим, е да има ред, и не да се отлагат отпуските, а да се ползват, категоричен бе той.

Отпуските за 2011 г. ще могат да се ползват до края 2012 г. , като от 31 декември трябва да има графици за отпуските за следващата година, уточни Младенов. Според него хората трябва да си ползват отпуските - така е в цял свят.

Относно пенсиите и точковата система, Тотю Младенов смята, че миналата година е била направена най-тежката реформа, а именно – пенсионната, като е дадена визия за следващите 25 г.

"Винаги ще има гранична зона, точковата система се направи 2000 г. и една голяма част от хората са изпълнили изискването за стаж и възраст да се пенсионират", обясни той във връзка с хората, които не могат да изпълнят изискванията за пенсиониране.

Има различни профили на заетост – има тип заетост за млади хора, има заетост за по-възрастни хора, отговори министърът, запитан дали би си назначил 65-годишна секретарка да му носи кафето.

Хората непрекъснато си сменят професиите – мина времето, в което човек започва в едно предприятие и се пенсионира в него. По националния план за заетостта правителство е предвидило 73 млн. лв. и 300 млн. лв. по ОП "Човешки ресурси" само за тази година, съобщи министърът.

Има много жени на 58 г., които работят различен вид професия. Тези, които не могат и са изпаднали в затруднения, се регистрират в Бюрото по труда и ще им се намери работа, успокои социалният министър.

Няма страшно – хората искат да имат работа и да получават добри заплати, убеден е Младенов. Имаме модерна пенсионна система с три стълба – първият стълб е задължителният и солидарен стълб, от който се плащат пенсиите на нашите майки и бащи и трябва да бъдем солидарни в обществото. Вторият стълб е за родени след 69-та година и третият е за допълнителното пенсионно осигуряване, поясни Тотю Младенов.

Хората, които нямат достатъчно стаж, получават минимална пенсия – това е за хора, които не са имали възможност да натрупат достатъчно стаж и са работили в сивата икономика или чужбина.

Според него с пенсионната реформа хората имат стимули да работят с трудови договори. Но той обаче бе категоричен, че тази година няма ресурс да бъдат увеличени детските добавки.

Автомагистрали "Черно море", "Шумен", ВМЗ "Сопот", бирената фабрика "Леденика" са едни от над 70-те фирми, длъжници на държавата. Тези фирма не изплащат редовно заплати на своите работници, и ако до 31 януари не го направят, ги давам на прокуратурата за системно нарушаване на законодателството, закани се Тотю Младенов.