Всички стажанти да бъдат наемани на трудов договор и с осигуровки, предлагат от социалното министерство, предаде Нова ТВ.

Причината за предложението е, че на близо една трета от всички младежи до 29 години им е изключително трудно да си намерят работа. Работодателите искат от тях опит и стаж, но никой не желае да ги наеме, за да ги обучи.

С новата мярка младежите не само ще придобият опит, но времето, прекарано в дадената организация, ще им бъде признато като трудов стаж.

От социалното министерство са твърдо решени да прекратят практиката за работа без пари, което ще стане с промяна в Кодекса на труда.

„Нормално е да се заплаща на човека още от първия ден, защото той ще извършва реална работа още първия ден - смята и Томчо Томов от Българска стопанска камара. - Но това изисква допълнителни инвестиции. Трябва да се инвестира в условия на безопасност на труда, в ментор - наставник на този човек, който да отделя от времето си и да му помага при разрешаването на различни казуси".

За да бъдат стимулирани и работодатели да наемат стажанти на заплащане ще се предприемат различни мерки като възнаграждение за наставниците.