Комисията по бюджет и финанси на парламента реши минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева. Това стана с приемане на второ четене на точка 2 от член 9 на проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 година.

Комисията не стигна до решение за минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители. Не бяха приети предложенията той да се повиши от 780 лева, колкото е сега, на 810 или на 933 лева. Окончателното решение ще се вземе в зала, посочи председателят на комисията Йордан Цонев. Размерът на този доход е в точка 3 на член 9 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 година.

Работим доста над средното ниво в ЕС

Разликата в размера на пенсията ще е незначителна, ако не се вдигне минималният осигурителен доход, но при ползване на права - като например болнични или отпуска по майчинство, хората ще получават по-малки обезщетения, посочи управителят на НОИ Ивайло Иванов.

istock
istock

Комисията одобри и Приложение номер 1 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 година. Приложението представлява таблица с минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за 2024 г.

От 1 август 2023 г. минималният месечен размер на осигурителния доход бе променен, като до 31 юли 2023 г. за самоосигуряващите се лица и за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той беше 710 лв. От началото на август до 31 декември 2023 г. задължителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица се изчисляват върху 780 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg