Едва 3,8 млн. лева са постъпили в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, през юни, показват данните на Министерство на финансите.

Така общият паричен ресурс на фонда към края на юни нараства незначително до 3,765 млрд. лева, от които 3,761 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ.

За сравнение през май 2022 г. по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 107,20 млн. лв., а през април – 4,24 млн. лева. През първото тримесечие на тази година във фонда са постъпили близо 100 млн. лева.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като досега в него са се натрупали едва 1,7 млрд. лв. допълнителни средства.

Колко пари има във фонда за гарантиране на пенсиите

Предназначението на фонда е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.
 

МФ
МФ

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg