Парите в Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна, известен като Сребърния фонд, нарастват в края на май, показват данните на Министерство на финансите.

През месец май 2022 г. по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 107,20 млн. лв., като от тях:

- 0,61 млн. лв. - парични постъпления от приватизация, отчетени по държавния бюджет за 2021 г.;

- 98,05 млн. лв. - приходи от концесии, отчетени по държавния бюджет за 2021 г.;

- 5,06 млн. лв. - приходи от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет - средства от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес и присъдени юрисконсултски възнаграждения

Така общият паричен ресурс на фонда към 31.05.2022 г. е в размер на 3,761 млрд. лева, от които почти всички са депозирани в отделна сметка в БНБ.

Колко пари има в Сребърния фонд

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,35 млрд. лв. допълнителни средства.

istock
istock

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца.
От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg