От днес всички работещи ще плащат по-висока осигуровка за пенсия. За втора поредна година вноската се увеличава с 1 процентен пункт.

Осигурителната тежест се увеличава и по друго направление - административно бяха увеличени минималните осигурителни прагове на над 2 млн. заети във всички 85 икономически дейности.

Минималният осигурителен праг вече е 510 лв., колкото е минималната заплата. Това е и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се. Добрата новина засега е, че това е последното увеличение на пенсионната вноска - за 2019 г. не се предвижда ново нарастване. 

От тази година вноската за пенсия на всички от трета категория вече е 19.8 на сто. 5 на сто тази сума за родените след 1959 г. отива в универсалните пенсионни фондове. Останалите 14.9 на сто влизат в НОИ за държавната пенсия. Осигурителната тежест продължава да се разпределя в съотношение 60:40 за работодателя и работника.

Така при средна заплата от 1000 лв. осигурителната тежест за пенсия ще е 198 лв., от които работникът ще плаща 79.2 лв., а останалата част е за сметка на работодателя. Според бюджета на Държавното обществено осигуряване приходите ще бъдат малко над 6.5 млрд. лв., като от по-високата вноска се очакват 212.3 млн. лв. повече. Това е с около 900 млн. лв. повече само от осигуровки спрямо плана за тази година.

Осигурителната тежест се увеличава и по другото направление - минималните осигурителни прагове се повишават средно със 6.8 на сто. По-голямата част от това увеличение идва от ръста на минималната заплата, а останалото е заради наложения административен ръст от 3.9% върху праговете, защото и миналата година работодателите отказаха да преговарят и провалиха преговорите за минималните осигуровки. Заради това увеличение на минималните осигуровки в НОИ очакват допълни приходи от 78.2 млн. лв.

Минималната заплата вече е 510 лв., а според данните на НСИ над 400 хил. българи са се осигурявали на нея през миналата година. Те ще получат увеличение на дохода си със средно 11%. Нетният доход на нископлатените работници ще се увеличи с малко над 10 на сто, или с 37.18 лв. Това означава, че хората на минимална заплата ще вземат догодина по 396.1 лв. Ефектът за общественото осигуряване от този ръст е 5 млн. лв. 

Още една група получава увеличаване на минималните осигуровки - земеделците и тютюнопроизводителите ще се осигуряват за пенсия на поне 350 лв. тази година, което е с 50 лв. повече спрямо 2017 г. 

През 2018 г. НОИ ще плаща повече на майките и на безработните. Обезщетението за втората година от майчинството се увеличи на 380 лв. (с 40 лв.), а минималната сума за безработните вече е 9 лв. на ден. Освен това от средата на м.г. действа и новият вид обезщетение за майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година (след 135-ия ден от раждането).

Те получават половината от майчинството си от НОИ към заплатата от работодателя. Вече има и максимално дневно обезщетение за безработица - 74.29 лв. на ден, като то е сметнато на 60% от максималния осигурителен доход.

НОИ обаче затяга условията за получаване на обезщетение за безработица - ще се иска осигуряване най-малко 12 месеца от последните 18 месеца (сега се искат 9 от 19 месеца). Освен това се иска и повече години осигуряване, за да се получават максимално дълго парите от НОИ. Всеки без работа може да получава максимум една година обезщетение, но трябва да има стаж поне 15 години (до миналата година се искаше 12 години стаж).

Ако пък е уволнен по инициатива на работодателя, но срещу компенсация от поне 4 заплати, вече ще има право само на минимално обезщетение от НОИ.