Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента или близо 20 000 души, е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сочат данни на КНСБ.

От синдиката алармират, че близо 40 процента от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица.
 

Според данните на Националния статистически институт заетите в хотелиерството и ресторантьорството са около 105 000 души. А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса - между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от тази сфера, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов:

Над 46 000 работници у нас са засегнати до този момент от кризата

„Над 20 000 са именно от този отрасъл. Естествено, възниква въпросът какво обезщетение ще получат. По последни данни хората, които работиха на минимална заплата в този отрасъл, са около 38%. Най-много хора работят на минимална заплата в отрасъл „Хотелиерство и ресторантьорство“.

istock
istock

Това означава и много ниско обезщетение за безработица, допълни той

„60% от 560 лева или 60% от 610 лева, което е триста и няколко лева“.

Близо 15 000 души са успели да започнат работа

Синдикалистите са категорични, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно - ако например става въпрос за недекларирана заетост:

„Някакво възпитателно усещане у нас. Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни“


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg