Всеки трети работник у нас заема позиция, за която се изисква по-ниска квалификация, сочат данни от проучване. Едва 30% от младите хора са си на мястото, а при останалите 24% са с квалификация, която е по-ниска от нужното.

В Испания процентът на работещите на позиция, по-ниска от уменията им, е 31%, в Ирландия – 29%, в Кипър - 27%. Средно за ЕС тези хора са 19%.

С този проблем се сблъскват най-вече младите IT специалисти, които имат опит. Повечето от тях притежават бакалавърска степен по информатика, набор от впечатляващи сертификати по специалността си и владеят перфектно английски и немски език.

Притиснати от липсата на работа в кризата, висококвалифицирани българи се явяват на интервюта за позиции с много по-ниски изисквания, твърдят специалисти в подбора на кадри. В същото време за работодателите наемането на висококвалифициран човек на по-ниска длъжност е рисковано.

Според Светлозар Петров, управител на “Джоб Тайгър”, фирмите не могат да предложат очакваната заплата на висококвалифицирания специалист. Освен това дори и да го назначат, след кратко време той ще се почувства неудовлетворен и започва да се оглежда за друга възможност.

Затова според специалистите човек трябва да се цели в длъжност, за която е подходящ. Това обаче не е лесно, когато на пазара на труда предложенията за работа са ограничени.

Представени данни от jobs.bg сочат, че ако през 2008 г. на месец са били публикувани близо 50 хил. обяви и са подавани 400 хил. автобиографии, то днес обявите са 20 хил. срещу 1.8 млн. CV-та.