Жителите на Съединените щати и Израел са най-застрашени от бедност и изпреварват дори българите по този показател.

Това показва изследването „Индекс на социалната справедливост“ на германската фондация „Бертелсман“.
 
Според него в Германия безработицата сред младите е една от най-ниските в света.

Кои и колко работят, но не свързват двата края

Въпреки подобрението на пазара на труда, рискът от бедност в много индустриализирани страни не намалява, е заключението в анализа.

Почти десет години след началото на световната финансова криза средният процент на безработица в около 41 държави от ЕС и ОИСР за първи път спадна малко под нивото преди кризата от 2008 г.

istock
istock

Въпреки това в 25-те изследвани страни рискът от бедност остава непроменен или дори увеличен, предаде БГНЕС.
 
Експертите на фонда нареждат сред тези, които са потенциално изложени на риск от бедност, хората, които имат по-малко от половината от средния доход във всяка конкретна страна.
 

По-конкретно, според проучването, най-добрите възможности за избягване на проблеми са в северните страни като Исландия, Норвегия, Дания и Финландия. Германия е на десето място в този списък, Великобритания - 11-то, Франция - 15-то.

Tрудно се делим на бедни и богати

В края на списъка е САЩ (36-то място), следвана от Чили, България, Румъния, Турция и Мексико.
Освен това хората в Израел (17,9 процента от населението) и САЩ (17,8 процента) са най-застрашени от бедност.

Сравнително доброто място на Германия в този списък се основава предимно на успешни показатели на пазара на труда, отбелязва проучването.

istock
istock

В допълнение към намаляващия общ процент на безработица в Германия, младежката безработица е една от най-ниските в света - 6,2 процента.
 
В същото време, въпреки че като цяло нивото на заетост от 2013 г. до 2018 г. се увеличава от 73,5 на 75,9 процента, рискът от бедност за гражданите на Германия за същия период се увеличава от 9,4 на 9,8 процента.

Рискът от бедност за възрастните хора в Германия е 9,7 процента, най-високото ниво за десет години. Освен това рискът от бедност сред децата и юношите е 7,6 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg