Банкова служителка е била задържана вчера във Варна заради присвояване на 1 млн. лева от сметки на клиенти.

Парите са превеждани в сметка. Сигнал за престъплението са подали от самата банка.

Това съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор Красимир Конов, предаде  Радио "Фокус" - Варна.

„Служителката е изпълнявала длъжност за банкиране на дребно. Инициалите ѝ са Невена Й“, добави директорът на ОДМВР комисар Даниел Пашов.

Банковите такси поскъпват отново

Според прокурор Конов престъплението представлява особено тежък случай.

„Заедно с жената, която е присвоила суми на отделни вложители и се е разпоредила с тях, има засечени и други лица. Изясняват се действията на всеки от тях. Изяснява се и механизмът на присвояването. Общият брой на засегнатите не е ясен, но част от вложителите вече са известни. Разследваният период е за около три години“, каза още той. По думите му от банката са оказали пълно съдействие.

Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет.

За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства.

Освен тях тя и баща ѝ изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата ѝ родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии.

Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед.

Образуваното досъдебно производство ще установява как са били присвоени суми от срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.
istock
istock

Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства.

В хода на разследването са извършени много процесуално-следствени действия, разпити, претърсвания и изземвания. Разследването е в начален етап.

Предстои уточняване на много обстоятелства. Служителката в българска банка е задържана за 72 часа.

Какво да правим с парите си при ниски лихви

За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права.

Според прокурор Конов различни доказателства, както и около 30 000 лева са били иззети досега и от трето лице.

„Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления“, уточни още комисар Даниел Пашов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg