Водещата дигитална валута Биткойн поевтинява с над 5% по време на търговията във вторник, отбелязвайки най-солидно понижение в рамките на последните две седмици на фона на разпродажби на повечето криптовалути и на други т.нар. "рискови" активи като акции.

Към 11.00 часа българско време стойността на биткойн се понижава с 5,6% към двуседмично дъно около 63 00 долара, отстъпвайки за пореден ден от рекордния исторически връх близо до 73 800 долара, достигнат на 14-и март.

Солиден ценови спад бележат и останалите по-значими криптовалути, като Етериум пада с 8%, Ripple - с 6%, а Litecoin - с 6,3%.

След като през миналата седмица биткойн достигна нов исторически връх от близо 74 000 долара, последва вълна от продажби с цел прибиране на печалби. По същото време бяха оповестени серия икономически данни от САЩ, които сякаш предполагат, че Федералният резерв може да не предприеме толкова голямо понижаване на основната си лихва през тази година, колкото се очакваше преди това.

Пазарът на криптовалути отчете значителен ръст

Водещи банки като JP Morgan и Goldman Sachs вече очакват Фед да намали на три пъти лихвите през тази година (с общо 75 базисни пункта), започвайки от заседанието през юни, след като преди това очакванията бяха за сумарно смъкване на федералната фондова лихва с поне 100 базисни пункта до края на 2024 г.
 

Всички това даде повод за прибиране на печалби (продажби) от закупените през последните "луди" за биткойна седмици, като само в рамките на миналата седмица, когато водещата криптовалута достигна рекорден връх от около 73 800 долара, тя поевтиня с близо 9% - най-солиден седмичен спад от миналия септември насам.  В същото време Етериум поевтиня с 13%.

Въпреки текущото поевтиняване, основната цифрова валута все още бележи печалби от над 50% от началото на годината, тъй като инвеститорите се втурнаха да влагат средства в борсово търгуваните фондове в САЩ, обезпечени със спот биткойни (Bitcoin ETFs).

Графика на биткойн (в долари)

"В светлината на скорошния исторически връх на биткойн и последвалата низходяща корекция, ние очакваме период на прекалибриране на пазара, тъй като инвеститорите търсят равновесие сред безпрецедентни притоци в спот биткойн ETFs", казаха анализатори от борсата Bitfinex, цитирани от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че капиталовите потоци към 10-те най-големи биткойн ETF са се забавили през последните няколко дни. Според данни на LSEG, в понеделник в основните ETF са постъпили 178 милиарда долара, в сравнение с доста над 400 милиарда долара, постъпили през първите дни на миналата седмица.

По-рано днес от криптоборсата BitMEX съобщиха за "необичайна дейност" на нейния спот пазар биткойн/долар, тъй като някой играч е продал над 400 биткойна за период от само два часа. Нещо повече, на 18 март спот биткойн ETF на Grayscale отбеляза най-големия еднодневен отлив на средства от 11 януари, възлизащ на 642,5 милиона долара, показват данните на Farside Investors.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase