Проучване на Българската стопанска камара показва, че увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) ще се начисли върху цените на стоките и услугите и ще доведе до по-висока инфлацията през следващата година, информира БНР. 

Според бизнеса дебатите по бюджета са с изместен фокус върху доходите, вместо върху инвестициите с добавена стойност. 

По размер на инвестициите в иновации България остава на последно място в Европейския съюз. 

Заложеният ръст на минималната работна заплата през следващата година ще повиши цената на труда и разходите на работодателите за възнаграждения, а това ще се отрази по веригата, каза председателят на Стопанската камара Добри Митрев. 

Ръст на заплатите отчита бизнесът

"Това, разбира се, в пряка връзка с цените на стоките и услугите. По-голямата част от икономическите оператори прехвърлят тези по-високи разходи за труд в цените на своите стоки и услуги, което пък се отразява на инфлацията". 

istock
istock


Освен върху инфлацията и доходите, увеличението на минималната работна заплата може да доведе до съкращаване на персонал при работодатели, които не могат да издържат на натиска на растящите доходи. 

Според икономическия съветник на камарата Щерьо Ножаров този ефект е резултат от объркания подход към бюджета. 

"На бюджета се гледа като един банкомат, който трябва да бъде изтръскан, за да се увеличат доходите на отделни категории хора. Номиналното увеличение на доходите води до все по-ниска покупателна способност на все повече хартиени знаци в джоба, което води до нулев ефект реално".

С приобщаването ни към еврозоната ще се наложат и данъчни промени, не само в данъчните ставки, но и в данъчната основа, смятат от бизнеса. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg