Делът на служителите, които получават минимална работна заплата, е по-висок от 10% в редица страни в Европа. Според нова директива на ЕС трябва да се определи международно ниво като 60% от средната брутна заплата за минимална заплата.

Достойният стандарт на живот е от решаващо значение в едно общество. Ключова роля за постигането на достоен стандарт на живот е да се гарантира, че минималните заплати в различните страни членки са адекватни.

Новата директива на ЕС за минималните заплати трябва да влезе в сила до 15 ноември тази година, пише Euronews. Все още в пет държави от ЕС няма минимална заплата.

Доходите у нас не компенсират инфлацията


Двадесет и две от 27-те държави-членки на ЕС имат национална минимална заплата. Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция обаче са изключение от това правило. Кипър въведе такава в началото на миналата година.

Сред други 10 страни - кандидатки и потенциални кандидатки осем имат национална минимална заплата. Черна гора, Молдова, Северна Македония, Грузия, Албания, Сърбия, Турция и Украйна имат такъв. В Босна и Херцеговина и Косово пък нямат.

istock
istock

Страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) Норвегия, Швейцария и Исландия нямат национална минимална заплата.

Как се различават минималните заплати в ЕС?

Брутната минимална заплата е под 1000 евро в почти две трети от ЕС

Минималните заплати за страните от ЕС се различават значително, като брутните месечни минимални заплати в момента варират от 477 евро в България до 2 571 евро на месец в Люксембург, пише money.bg. Минималната работна заплата е под 1000 евро в 14 от 22-те държави-членки, където има национална минимална заплата.

Какви са предимствата и последствията от ръста на минималната заплата

България е на последно място по този показател ЕС. По ниска е само минималната заплата в кандидат членката Албания, където е 385 евро, а в Северна Македония е 360 евро.

Минималната заплата е над 2000 евро в Люксембург, Ирландия, Холандия и Германия, докато цифрата за Франция е 1767 евро и 1323 евро за Испания.

Цифрата започват от 360 евро в Северна Македония до 613 евро в Турция сред страните кандидатки и потенциални кандидатки. България има по-ниска минимална заплата от Турция (613 евро), Сърбия (544 евро) и Черна гора (532 евро), които са сред страните кандидатки.

Делът на служителите, получаващи минимална заплата, значително се различава в различните европейски държави. Минималната заплата е важна в някои страни, където има повече хора с по-ниски доходи, отколкото в други страни. 

През 2022 г. минималните заплати представляват по-малко от 50% от средните заплати в 10 държави от ЕС според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Сред тях са Испания, Унгария, Ирландия, Хърватия, Литва, Холандия, Чехия, Естония, Белгия и Латвия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase