Минималната работна заплата в България се увеличи с 19,6% от 1 януари 2024 година, достигайки стойност от 933 лв. Този ръст на минималната заплата е резултат от прилагането на законодателството и конкретно на Кодекса на труда. Според този закон минималната работна заплата за страната се определя като 50% от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Ръстът в минималната работна заплата е добра новина за работниците, тъй като тяхното финансово състояние ще се подобри. Те ще имат повече налични средства, които могат да изразходват за основни нужди, развлечения или спестявания. Също така, увеличаването на минималната работна заплата може да допринесе за снижаване на бедността в страната и за подобряване на животния стандарт на най-уязвимите работници.

Какви са правата ни, ако бавят плащането на заплатата

Въпреки това, увеличението на минималната работна заплата има и някои отрицателни последици, особено за работодателите. Те сега ще трябва да поемат по-големи разходи за заплати на своите служители, което може да натовари финансовата им стабилност. Това може да доведе до увеличение на цените на стоките и услугите, предоставяни от тези работодатели, за да покрият новите разходи по заплатите.

Николай Устамитев, финансов консултант от финансовия портал "Моите пари", коментира пред БНР важността на правилното финансово планиране, особено при увеличаването на минималната работна заплата. Той подчертава, че тази промяна във възнаграждението на работниците води до промени в много други аспекти на икономиката и социалната сфера.

istock
istock

Така, например, работниците в предпенсионна възраст, които нямат достатъчен стаж, за да получават пълните пенсии, може да се окажат в по-трудно финансово положение, тъй като новата минимална работна заплата не винаги е достатъчна за осигуряване на нужните средства за пенсиониране. Това може да ги накара да търсят допълнителни източници на доход или да продължат да работят дълго след възрастта на пенсиониране.

Как се определят допълнителните възнаграждения върху заплатата

Със сигурност увеличаването на минималната работна заплата има разнообразни последици върху българската икономика и общество. То има за цел да подобри финансовото състояние на работниците, но също така може да създаде предизвикателства за работодателите и да повлияе на други социални и икономически аспекти на живота на хората в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg