България е на 45-то място по щедрост сред 114 държави в света, отчита проучване на Световния дарителски индекс на КАФ 2021 (CAF World Giving Index). За първи път страната ни се намира в горната част на таблицата с дарителски индекс - 37 на сто, и не е последна сред 10-те държави в Източна Европа.

Световният дарителски индекс се представя в България от Фондация BCause, която е българският член на CAF Global Alliance, съобщиха от фондацията. Ежегодно проучване на глобалната щедрост разкрива огромното влияние на пандемията от COVID-19 върху благотворителността - в позитивен, и в негативен план.

Къде живеят най-щедрите хора

Общности по целия свят са се мобилизирали, за да помогнат на съгражданите си за справяне с последствията от пандемията. В резултат на това са отчетени най-високи показатели по показателя "помощ за непознат" от създаването на индекса през 2009 г. Повече от половината (55 на сто) от пълнолетното население на света - или 3 милиарда души - казват, че са помогнали през 2020 на човек, когото не са познавали. През 2020 г. повече хора са дарили пари, отколкото през последните пет години (31 на сто). Нивата на доброволчество през 2020 г. са непроменени на глобално ниво.

Тазгодишното проучване ясно показва въздействието на наложения локдаун - пет големи западни икономики за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни. От върха на класацията отпадат САЩ (19 място през 2020), Канада (35), Ирландия (26), Великобритания (22) и Холандия (39). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, но там проучването е проведено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията.

През 2020 година най-щедрата държава в света е Индонезия, която оглавява списъка и през 2018 г. Следват я Кения и Нигерия. Топ 10 за 2020-та са: 1. Индонезия, 2. Кения, 3. Нигерия, 4. Мианмар, 5. Австралия, 6. Гана, 7. Нова Зеландия, 8. Уганда, 9. Косово, 10. Тайланд. Няколко държави се изкачват нагоре в класацията и се появяват за първи път в топ 10, включително Нигерия, Гана, Уганда и Косово - но докато общите им резултати имат известно увеличение, покачването им е свързано и с относителния спад на други държави.

Броят на работещите деца по света е нараснал до 160 милиона

В България през 2020 г. 64 на сто са помогнали на непознат, 34 на сто са дарили пари, 12 на сто са били доброволци. Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при "помощ за непознат", а доброволчеството е най-слабо, коментират от фондацията.

istock
istock

През изминалата година гражданите на България са проявили по-висока активност и по трите аспекта на благотворителността. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6 на сто, бележи най-голям скок, наблюдаваме удвояване - 12 на сто, посочват от фондацията. За сравнение: средно за последното десетилетие страната ни е била на 120-то място с дарителски индекс 19 на сто. Показателите са били - помощ на непознат - 36 на сто, даряване на пари - 16 на сто, доброволчеството - 5 на сто. През 2018 България е била на 126 място от 146 държави, а през 2017 - на 127 място от 139 държави.

Световният дарителски индекс на КАФ е глобално проучване, което обхваща повече от 1,6 милиона души от 2009 г. насам. То се основава на три въпроса: помогнали ли сте на непознат, дарили ли сте пари и били ли сте доброволци за добра кауза през последния месец. Индексът е образуван от средноаритметичното на отговорите на трите въпроса, описващи дарителското поведение. Всяка година индексът обхваща различен брой държави и проучва между 90 и 96 на сто от населението на планетата. В това издание на индекса са включени данни за 114 държави, представляващи над 90 на сто от възрастното население на планетата.

Изготвените класирания не се основават на обема на дарените суми или броя на прекараните доброволчески часове.

istock
istock

"Световният дарителски индекс на КАФ за 2020 г. показва реално безпрецедентната солидарност, която обществото ни показа в лицето на заплахата COVID-19, солидарност, която съумяхме да запазим не само за кратък кризисен период, а през цялата година, която смело може да наречем годината, в която дарителството нямаше умора", коментира Елица Баракова - изпълнителен директор на BCause, и допълва, че огромната част от дарителството е била насочена към лекарите, сестрите в болниците и всички хора на първа линия срещу пандемията. Там бяха и благотворителните организации, посветени на хората от най-уязвимите общности - те без съмнение спечелиха нови партньори и дарители, допълва Баракова.

"Най-важната ни цел сега е, след отлива на кризисното дарителство, да укрепим новите партньорства в полза на дългосрочни социални цели и да изискваме от държавните институции адекватно припознаване на ролята на НПО в развитието на България", посочва изпълнителният директор на BCause.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg