Мащабно изследване за готовността на хората да пожертват средства или да помогнат на другите нареди на първо място по щедрост американците, пише „Ди Велт“.

Анализът на благотворителната фондация Charities Aid Foundation е отнел десетилетие и е обхванал 1,3 млн. души в 126 страни.

Резултатите сочат, че американците, които неизменно демонстрират високо готовност да пожертват пари, да помогнат на хора в тежка ситуация, са на първо място.

33% от българите не могат да си плащат сметките

След тях обаче – на второ място, неочаквано се оказва Мианмар. На 9-о и 10-о място също се нареждат сравнително бедни държави като Шри Ланка и Индонезия.

От фондацията обясняват щедростта на хората в тези азиатски страни с религиозни традиции – будистки и мюсюлмански.

istock
istock

В челната десетка влизат още Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Канада, Великобритания и Холандия.

България от своя страна се нарежда в последната десетка в класацията от 126 страни на 120 място. Заедно със страната ни се нареждат Русия (117-а), Хърватия, Черна гора, Литва, Палестинската власт, Сърбия, Йемен, Гърция, Китай, който е на последно 126-о място.

Идва нова икономическа криза през 2020 г.

istock
istock

В основата на доклада са залегнали 3 въпроса към анкетираните:

Правили ли сте някое от следните нещa през последния месец: Помагали сте на непознат?; Давали сте пари за благотворителност?; Работели ли сте сте доброволец в някаква организация?

istock
istock

В последната категория България се нарежда на предпоследно място преди Китай с едва 5%, които са отговорили утвърдително на този въпрос.

36 на сто у нас са помагали на непознат, а 16% са давали пари за благотворителност. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg