Българските депутати направиха крачка към забрана на частните лотарии и поставяне на индустрията под държавен контрол, пише АФП, информирайки за повдигнатите обвинения срещу хазартния бос - Васил Божков, „един от най-мощните бизнесмени в страната“, - за организирана престъпност.

Промените в законопроекта за хазарта, приети от парламента на първо четене, предвиждат държавният Български спортен тотализатор да бъде единственият оператор, който може да организира лотарийни игри, информира агенцията и продължава:

„Българските законодатели искат да генерират пари за финансиране на спорта и да ограничат продажбите на лотарийни билети, които могат да се купят дори в българските хранителни магазини“.

3 млн. души признават че играят хазарт у нас


Агенцията цитира думите на депутата Валери Симеонов, предложил промените, който казва, че оборотите на лотарията са огромни - над 600 милиона лева (300 милиона евро, 330 милиона долара).

„Този ход е последван от разследване за предполагаемо укриване на данъци от двете най-големи частни лотарийни компании в България, което показва, че е използвана вратичка в законодателството, за да се избегне плащането на над 210 милиона лева лотарийни такси на държавата“, пише агенцията.

istock
istock

По-нататък тя разказва за извършения обиск в офиси на двете компании, собственост на Васил Божков, както и в дома му. Съобщава се и за ареста на 16 души, включително осем членове на комисията, регулираща хазарта.

За година българите са дали 1 млрд. лв. за талончета

"Васил Божков беше обвинен задочно по 7 обвинения, включително за лидер на организирана престъпна група, за изнудване и за опит за подкуп на длъжностно лице", цитира АФП думите на главният прокурор Иван Гешев.

„Гешев нарече Божков „олигарх“ и добави, че „той е избягал от България“ и ще бъде издирван с европейска заповед за арест“, допълва още публикацията.

АФП цитира и изявление на компанията на Божков „Nove Holding“, в което се казва, че акциите и обвиненията "целят да завземат законен бизнес със сила".

„България отдавна обмисля по-добри регулации за доходоносния сектор, тъй като през последните години хиляди нейни граждани бяха обхванати от мания за търкане на билетчета. Наблюдатели вдигнаха тревога за опасностите от широко разпространената зависимост от хазарт в най-бедната държава-членка на ЕС, особено сред младите“, заключава агенция „Франс прес“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg