Комисията по хазарта от колективен да стане едноличен орган, ще предложи финансовият министър Владислав Горанов. В аванс в кулоарите на парламента той анонсира, че промените в закона за хазарта се очаква да са готови до месец.

Едноличен орган означава, примерно, един ръководител на държавна агенция да върши работата на комисията като колективен орган, обясни министърът.

Според него той може да се назначава от правителството или от министъра на финансите, а не от парламента.

Касов бон за 55 стотинки осигури чек от 50 хиляди лева

Ако НС одобри законовите изменения, ще се прецени кой да е едноличният орган. Горанов не виждал пречка това да е сегашният ръководител на комисията по хазарта Александър Георгиев, избран миналата година.

Според министъра колективният орган размива отговорността в комисията и лесно я превръща в недостатъчно последователна в решенията си. Затова, според него, има нужда от промени в закона за хазарта.

Твърдения за огромно влияние на Васил Божков върху Комисията по хазарта също натежали в посока на промени в закона. В тази връзка Владислав Горанов отбеляза, че текат проверки, има възложени такива и от страна на прокуратурата.

istock
istock

Той се надява правителството да подкрепи идеята му комисията да стане едноличен орган. Очевидно, и първоначалните анализи са такива,тя допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и те трябва да бъдат поправени, коментира министърът.

Днес промените в закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов, са били обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов по искане на лидера на НФСБ,
стана ясно още от думите на Владислав Горанов.

Позицията на спортното министерство била, че подобна промяна със сигурност ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на лотариите се съсредоточи върху държавното дружество само, в него би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията, посочи Владислав Горанов.
Той добави, че европейският опит в повечето държави е подобен по отношение на такъв тип игри.

Как да спечелиш 50 000 срещу касова бележка

Според него може да се говори за монополизация като обаче нито един актив на лотарийните частни компании няма да бъде отнет.

istock
istock

Не виждам пречки държавното предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си, то има и териториални звена, отбеляза финансовият министър. Българският спортен тотализатор има много пунктове, организира и цифрови игри.

Не би трябвало пазарът на хазарт да се разраства самоцелно, убеден е Горанов. Свидетели сме как, особено на бензиностанции , хората дават последните си левчета - зареждат гориво за десет лева, а за 20 купуват хазарт, даде пример той.

Да спечелиш и да не търсиш печалба от 12 млн. долара

Финансовият министър беше категоричен, че в решението на Министерския съвет вчера да бъдат отпуснати на регионалното министерство един милиард лева за създаване на ВиК холдинг, няма скрита актуализация на бюджета, каквито коментари имаше.

Има акт на правителството за създаване на подобен холдинг, уточни Горанов. Средствата са операция по финансирането, която се извършва на основание на разпоредба от закона за публичните финанси. Там се дава право на правителството, без санкция от НС, да извършва подобни операции за капитализиране или придобиване на 100 процента търговски дружества, разясни министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg