Фондация за свободата „Фридрих Науман“ издава „Черна книга на правителственото разхищение в България“, която представя случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намек за корупция и нецелесъобразо усвоени средства от ЕС.

В изданието за 2019 г. се разглеждат 15 случая на хвърляне на огромни суми в нищото, само и само да бъдат "усвоени", почти без никакво полезно действие. 

Сред материалите в книгата влизат печално известните случаи с пропилените средства за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София, провалената тол система, пищното откриване на Пловдив – културна столица - 2019, както и някои по-малко известни случаи на дебилно харчене на пари на данъкоплатеца.

Първа община вече вдига данъците

Пространството за разследваща журналистика се стеснява непрекъснато, хората в регионалните медии работят в условия на постоянен натиск – на този фон би било добре Черната книга да получи широко разпространение, най-малкото за да имат едно на ум представителите на местната и централната власт да не станат нейни герои. 

istock
istock

Специална внимание в книгата издателите обръщат на случаи на неправомерно усвояване на еврофондовете.

Къде отиват парите ни от местните данъци


Целта на изданието е да припомни на повече хора, че имаме отговорност като граждани да контролираме как държавата харчи парите ни да изискваме отчетност от страна на администрацията как и в какво влага средствата от нашите данъци.

„Книгата прави моментна снимка на състоянието в страната и разказва истории на национално и регионално ниво за това как парите на българския и на европейския данъкоплатец не се харчат по най-оптималния начин“, заяви пред БНР програмният координатор на Фондацията Петя Дюлгерова. 

„Тази година сме пропуснали умишлено БДЖ, не защото няма случай, а защото искахме да разкажем други истории. Здравеопазването е тема, която досега не сме засягали в „Черната книга“ – тази година я има. … Има истории от Варна, Севлиево. Булевардът във Варна стана известен. Ремонтите на „Граф Игнатиев“ нямаше как да пропуснем. Спортна зала в Шумен, която има приходи като квартален малък магазин. Историите са различни. Последната статия обобщава средствата, които медиите са получили от европейски програми за оповестяване. Тази статия обхваща средствата, които българското правителство е използвало, за да си купи телевизионно време, за да оповести европейските програми“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg