Камарата на частните съдебни изпълнители се обърна с писмо до Министерския съвет и Народното събрание с предложения за промени в законодателството, включително в Закона за държавния бюджет, във връзка с размера и режима на присъждане и заплащане на детските издръжки.
 

Присъдените през последните години издръжки са в пъти по-високи от максималния размер на издръжката, изплащана от държавата, който не е променян от 2009 година и е 90 лева, поясни в интервю за БНР Иван Хаджииванов, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.
 
Този размер е значително по-нисък и от минималния размер, предвиден в Семейния кодекс, а именно една четвърт от минималната работна заплата за страната, допълни той.
 
Стотици деца остават без издръжка, посочи Хаджииванов. По думите му във всяка кантора има стотици дела за издръжки.
 
Когато родителят няма издръжка, се налага през 6 месеца да се пишат протоколи и да се прави обследване на неговото имуществено състояние. Процедурата е тромава, понеже информацията се събира от много институции и забавянето е с месеци, което води до спиране на издръжката, изплащана от държавата, стана ясно от думите на Хаджииванов.
 
„По наредбата, ако не се даде веднага информация, издръжката се спира.“

Без запор за COVID добавките на пенсионерите

За 2021 г. на фона на 1 200 000 висящи изпълнителни дела при частни съдебни изпълнители от общо подадени 400 жалби има 22 уважени - с препоръки и дисциплинарни наказания, уточни той.
 

istock
istock

„Ние сме най-контролираната професия. При тази конфликтна работа, която изпълняваме, е нормално да има жалби.“
 
Частните съдебни изпълнители са изпратили до министъра на електронното управление Божидар Божанов с предложение да има електронни търгове и електронни запори, за да намалеят конфликтите, декларира още Иван Хаджииванов. Той уточни, че имат подкрепа от Министерството на правосъдието.
 
„Политиците ще видят, че е много по-бързо и съдът ще бъде разтоварен, ако се допуснат доброволните продажби, ако се направят електронни запори, ако търговете станат електронни, няма да чувате нищо повече по отношение на законността на тази дейност.“
 
Почти няма банкови дела. Частните съдебни изпълнители работят предимно за гражданите и бизнеса, отбеляза още Иван Хаджииванов. 
 
„Делата ни се увеличават като бройка от НАП, от общините, които искат да си съберат местните данъци и такси, които много граждани поради липса на възможности не могат да платят.“
 
Според Хаджииванов атаката срещу ЧСИ, „това неразбиране и безразборно политическо говорене“ кара хората „да се свиват и да се крият“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg