Частните съдебни изпълнители искат да събират разходите  в  досъдебните  производства  и  глобите  на  КАТ.  Това  е  много  важно за превенцията и според нас, ще има голям обществен интерес за събирането на глобите на рецидивистите с пътни нарушения, обяснява Иван Хаджииванов, председател на Съвета на Камарата  на частните съдебни изпълнители в бюлетина на банките в България.

В  кризисната  2020 г.  частните  съдебни  изпълнители  бяхме  единствената  професия, която сама поиска ограничаване на дейността ни. Ограниченията за публични продани, извършване на описи, запори на банкови сметки бяха в продължение на 4 месеца, напомня Хаджииванов. 

За миналата година събраната сума от частни съдебни изпълнители е едва 655 млн. лв., от които 151 млн. в полза на граждани, които са 23% от всички дела, и съответно, от издръжки - 5 млн. лв., от трудови спорове - 3 млн. лв.

Делата в полза на банки са вече под 10% от всички дела. Зад тези числа стоят вземания  от  неизплатени  заплати,  издръжки,  наеми,  невърнати  заеми  и  други суми по договори, обезщетения от пътно-транспортни произшествия, за тежки криминални престъпления и други, които са изключително важни за хората.

Нашата  дейност  е  пряко  свързана  с  икономиката  на  семействата,  на  общините и на държавата. Лицата, на които са присъдени вземания, искат да ги събират, защото имат право на това и парите им трябват. Забавянето на  дейността  ни  ще  се  отрази  на  скоростта  на  излизане  от  кризата, твърди председателят на камарата. 

istock
istock

Той допълва, че секторът е поискал да се намери решение  на  проблема  с  малките  дългове  с  въвеждане  на  доброволното  изпълнение,  като  извънсъдебна  процедура.

Предлагат малките дългове да не стигат до съда

Доброволно  събиране  на  дългове  от  съдебен  изпълнител  и  доброволни  продажби са широко обсъждани и приети в европейските държави. Освен, че това е в пъти по-евтино за длъжниците, този способ им позволява сами да контролират и решават проблемите си, като разсрочват задълженията. За съжаление, засега Народното събрание не припознава тази наша идея, казва Хаджииванов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg