Covid -кризата удари и глобалните парични преводи, показват данни от Доклад на ООН.

Очаква се паричните трансфери през тази година да намалеят с 20%, което според експертите е най-стръмният спад в новата история. Още по-тежко кризата се отразява на преките чуждестрани инвестиции.

Заключенията представи Дружеството за ООН в България. Организацията отбелязва 75 години от създаването си, а страната ни - 65 години от членството си в ООН.

Българите държат 1,2 млн. кредитни карти

Covid -19 е глобално предизвикателство, отговорът на което може да дойде само с координирани усилия на правителствата, посочи заместник-председателят на Дружеството за ООН в България, проф. Петранка Филева, предаде БНР.

istock
istock

Освен за ограничаване на здравните и хуманитарни последици от кризата, ООН работи и за преодоляването на икономическите последици от Covid -19.

А числата сочат спад на паричните преводи с една пета през тази година, заради намаляването на заплатите и на заетостта на работниците-мигранти.

Без сделки и банкови преводи с изтекли лични документи​​​​​​​

Вследствие на корона-кризата, са засегнати и преките чуждестранни инвестиции. Според очакванията, те ще намалеят с 40% през тази година и с още 5 - 10% през 2021-ва.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg