Американският долар се покачи до 20-годишен максимум спрямо другите основни световни валути, след като председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл даде сигнал в петък, 26 август, че лихвените проценти ще бъдат поддържани на по-високи нива за по-дълго време, за да се намали растящата инфлация, съобщи Ройтерс.

Индексът на долара се покачи до максимално ниво от две десетилетия насам, достигайки до 109,44 в днешната азиатска търговия. Силата на американската валута тласка надолу други основни валути и оказва натиск върху тези на нововъзникващите пазари.

В същото време курсът на еврото спрямо долара днес продължи да спада, съобщиха германски финансови издания. В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин единната европейска валута се котираше за 0,9929 долара.
 
Европейската централна банка определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1,0007 долара.

Еврото напът да се изравни с долара

Доларът достигна 138,88 долара за йена - най-висока стойност от 21 юли, докато юанът на офшорния пазар (търгуван извън континентален Китай) спадна до ново двегодишно дъно от 6,9321 юана за долар.
 
Британската лира също загуби от стойността си до 1,1656 лири за долар, докато еврото изгуби 0,49 на сто до 0,9916 евро за долар.
 

istock
istock

Така доларът засили позициите си, достигнати в петък, когато Пауъл предупреди, че ще има известни затруднения за домакинствата и бизнеса, тъй като поставянето на инфлацията под контрол ще отнеме време.
 
Тази седмица индексът на щатския долар ще продължи посоката си нагоре дори до 110 пункта, каза Карол Конг, старши сътрудник по валутна стратегия и международна икономика в "Комънуелт банк ъф Острелиа" (Commonwealth Bank of Australia). Според него участниците на пазара продължават да пресмятат последиците от по-агресивни цикли на затягане на паричната политика от страна на големите централни банки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg