За първи път електронен подпис може да се получава през банково мобилно приложение.

Продуктът е разработен съвместно от една от големите банки и българска финтех компания (за технологични иновации в сферата на финансовите услуги– бел. ред.), която е сред лидерите в технологиите за мобилно лицево разпознаване.

Към момента банката възнамерява да предлага на клиентите си краткосрочен овърдрафт, но в бъдеще плановете й са да представя по-широка гама от продукти, предаде БНР.

Плашат ли се банките от новите технологии

Електронният подпис може да бъде използван през банковото мобилно приложение след няколко стъпки от страна на клиента, обясни Георги Димитров - съосновател на фирмата, разработила технологията за лицево разпознаване:

"За да се идентифицира, той ползва документ за самоличност, който го снима с камерата на телефона. Данните от документа се разпознават, пращат се в МВР, където се проверява дали документът е валиден. На снимката, която се върне от документа от МВР, се прави биометричен анализ на изображението на човека пред телефона - дали съвпада с това от снимката в регистъра на българските документи за самоличност".

Свалят таксите за преводи в евро

istock
istock

Създадено е и 3D лицево разпознаване, „за да не използва чужда снимка или видео, или аватар, или селфи на друг човек“, допълни Димитров.

За да използва услугата, клиентът трябва да има мобилното приложение на съответната банка.

За нейните услуги електронният подпис е безплатен, но за да се използва извън системата ѝ, клиентът ще трябва да избере абонаментен план. 


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg