Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фондът на фондовете - ФнФ) е готов с нов гаранционен инструмент за подкрепа на малки и средни предприятия, пострадали от икономическата криза вследствие на пандемията от COVID-19.

Днес фондът стартира процедура по избор на банки партньори за неговото прилагане.

Чрез новия си продукт „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ ФнФ ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия без достатъчно обезпечения, но с необходимост от подкрепа в условията на настоящата тежка ситуация.

Целта е да бъде улеснен достъпът на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително за задоволяване на потребностите от ликвидност и/или за преодоляване на  финансови  затруднения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея.

ФнФ предлага гаранция до 80% от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията.

В структурата на продукта се предвижда комбиниране на гаранционен инструмент и лихвена субсидия за предприятията, които изпитват ликвидни затруднения, но въпреки това са готови да задържат персонала си.

istock
istock

Параметрите на гаранционния продукт са структурирани след внимателно проследяване и детайлен анализ на динамиката на пазара, така че той да отговаря най-пълно на актуалните потребности на бизнеса, без да излага на непремерен риск финансовите институции.

От днес до 17 юли 2020 г., 18 часа, всички финансови институции с валиден банков лиценз и разрешение за предоставяне на заеми могат да се включат в процедурата за избор на партньори за реализацията на антикризисния инструмент на Фонда на фондовете. Цялата документация може да бъде открита на интернет сайта на ФнФ.

Всеки трети плаща сметки с безлихвените заеми

Инструментът „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г. Общият му бюджет е близо 158 млн. лв.

Парите са осигурени чрез пренасочване на средства по ОПИК, първоначално предвидени за гаранции на инвестиционни кредити. Кризата вследствие пандемията от COVID-19 обаче промени приоритетите и изведе на преден план необходимостта от ликвидни средства.

istock
istock

За да осигури необходимия финансов ресурс за належаща подкрепа на малкия и среден бизнес, ФнФ прекрати текущата процедура за избор на финансови посредници за иновации и енергийна ефективност.

Определените за това близо 131 млн. лв. ще бъдат използвани за новия гаранционен продукт. Към тях ще бъдат прибавени още близо 27 млн. лв. от финансовия инструмент „Финансиране за малкия бизнес“.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg