Литовският орган за финансови престъпления обяви днес, че е глобил регистрираната в страната компания за криптовалута "Пейиър" (Payeer) с 9,3 милиона евро за това, че е позволила трансфери за и от руски банки, предаде Ройтерс. Така тя е помогнала да се избегнат наложените на Русия санкции и е заобиколила правилата за пране на пари.

По-голямата част от общо 213 000 клиенти на "Пейиър" са от Русия и приходите им са били над 164 милиона евро, обяви органът в комюнике.

Пазарът на криптовалути отчете значителен ръст

Самоличността на клиентите не е идентифицирана, като на тях им е било позволено да трансферират руски рубли до и от руски банки, избягвайки по този начин санкциите.

istock
istock

"Пейиър" е започнал операциите си през януари 2023 г., след като в Естония е бил отнет лиценза на едноименна компания, се посочва в комюникето на органа.

В балтийската страна, която е една от най-върлите критици на Русия в ЕС и НАТО, има стотици криптокомпании, отбелязва АФП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase