Измамна криптосхема за милиарди в София. Прокуратурата обяви, че разследва дали през платформата NEXO, която е свързана с бивш депутат, са минали като оборот 94 млрд. долара с измама, информира NOVA NEWS.

Над 300 прокурори и спецполицаи проверяват дали има данни за пране на пари и данъчни престъпления. Разследва се и финансиране на терористичната организация "Хамас". От компанията Nexo разпространиха позиция, в която се казва, че все още не са им представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към тях. 

Германия призовава за глобална регулация на криптовалутите

Според Владислав Драмалиев, експерт по криптовалути, прането на пари се случва във финансови институции.

"Всяка една транзакция на криптовалута се записва. За да се използват криптовалути в реалния свят, те се обменят на борси за истински пари. Обикновено са регулирани. Познавам хора, които работят в NEXO, моите наблюдения са, че са истински професионалисти. Да минат 94 млрд. долара през фирмата незадължително означава, че има измама, а може бизнесът да върви добре. Компанията основно предоставя заеми посредством обезпечение в криптовалути или лихва възвръщаемост около 10% за депозирани средства. Лихвата е консервативна", разкри той. И допълни, че NEXO не предоставя услуги на български граждани.


Според журналиста Стоян Нешев прокуратурата е очертала плашеща картина.

Подходящ ли е моментът за инвестиции в криптовалути

"Пазарът се превръща в магнит за измами, но те трябва да бъдат доказани. Разследва се организирана престъпна група чрез криптобанката, все още няма яснота кои са задържаните лица и дали има повдигнати обвинения. Няма как прокуратурата и ДАНС няма как да влизат и да претърсват без съдебно одобрение. Бившият депутат Антони Тренчев е лицето на тази компания, а това доведе до обвинения на Слави Трифонов към Асен Василев, че е влизал в офисите на NEXO", заяви той. 

По думите му ако това е финансова пирамида, трябва да се знае колко са пострадалите.

"Твърди се, че нереално висока лихва е подмамвала инвеститорите. Важно е и дали българи или чужденци са клиентите и с колко са ощетени", смята Нешев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg