Ползите от въвеждане на еврото в Българя продължават са повече. Това заяви бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 
„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще бъде засилен надзорът над нея, с факта, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт. Ще има допълнителен репутационен ефект, ще има намаляване на транзакционните разходи, ще можем да взимаме и участие в решенията на Европейската централна банка”, каза той в студиото на „Здравей, България”.

„Към момента ние само реплицираме поради факта, че сме във Валутен борд и само повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, ако другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, БНБ ще трябва да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше казал много хубаво, че или си на масата или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, коментира Пеканов.
 
Той отбеляза, че все пак съществуват и рискове от приемането на еврото у нас. „Ситуацията е много несигурна, има повишена инфлация. Еврото според всички анализи, които сме правили, не допринася кой знае колко за това да се повиши инфлацията, но хората често остават с такова чувство, защото някои стоки се закръглят неправомерно нагоре. Това показват анализите преди 10 г., когато Балтийските страни се присъединиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, посочи бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

Как ще се отрази на пенсионерите приемането на еврото

По думите му сега обаче сме в много силна инфлационна среда. „Има много висока инфлация, много над целта на ЕЦБ и страховете на хората не трябва да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра информационна кампания”, категоричен бе Атанас Пеканов. И добави: „По този начин виждам и приемането на този план за еврото от миналата седмица. Той е разработен още миналата година и включва редица мерки, които задължително трябва да се предприемат. Ако искаме ползите да са повече от негативите, трябва да направим информационна кампания и много ясни мерки за защита на потребителите".
 

istock
istok

Според него в момента влизаме в период на повишаване на лихвените проценти. „Това е цикъл, който ще продължи следващата година и половина вероятно. Затова тук разбирам страховете дали 1 януари 2024 е правилната дата. Средата ще продължи да бъде проинфлационна, успокоението на инфлацията ще отнеме време. В такава ситуация на висока инфлация хората ще имат страхове и институциите ще трябва да направят така, че те да се справят с тях”, отбеляза Пеканов.
 
Той посочи още, че в момента сме в ситуация на изключителна несигурност. „Цените се определят от геополитическата ситуация. Най-вероятно цените на горивата ще се задържат на високи стойности. Средно ще бъде около 100 долара за барел”, коментира бившият вицепремиер по управление на европейските средства.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg