Над 24 000 тона дрехи втора употреба са изнесени от България за страни от Източна Европа, Азия и Африка.

Това показват данните на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба за миналата година.

Компаниите са рециклирали 30 097 тона ненужни дрехи и обувки през изминалата година, като 70% от тях са подготвени за повторна употреба, но едва 10 на сто се продават в магазините second-hand у нас.
 

Чрез специализирани контейнери за текстилни отпадъци в България са събрани 1721 тона текстилни изделия, близо 70% от тях са събрани в София. Членове на асоциацията имат разположени над 200 контейнера в 12 общини в страната.

Пробутват ни ментета с дефекти за оригинални дрехи в нета

Ако тези дрехи бяха станали част от общия битов отпадък или изхвърлени на неподходящо място, те щяха да генерират повече от 400 тона въглеродни емисии - това се равнява на СО2 емисиите, които би генерирал автомобил при изминаването на 1 милион и 200 хиляди километра.
 

istock

Към момента в България няма въведена система за разделно събиране на текстил, но според Плана за кръгова икономика на Европейската комисия до 2025 г. във всяка страна-член на ЕС отпадъците от текстил трябва да бъдат разделно събирани, напомнят от асоциацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg